top of page
picture-2600 (2)_edited.jpg

Over Integral Pelvic Therapy®

Over IPT: Veelgestelde vragen

Wat is Integral Pelvic Therapy?

Integral Pelvic Therapy (IPT) is een nieuwe vorm van lichaamswerk voor vrouwen, met als doel balans te herstellen in het bekkengebied.


Er wordt gebruik gemaakt van zowel externe als interne aanraking en zachte massage van het bindweefsel rondom de botten en spieren van het bekken, zodat deze weer optimaal kunnen functioneren. 

Disconnectie hoofd, hart en bekken

Al sinds eeuwen ligt er taboe en schaamte op het gebied van vrouwelijke seksualiteit, rondom de kracht en intuïtie die in essentie in  het bekken zit. Collectief is er een groot proces aan de gang waarin we daar los van komen, we weer in onze vrouwelijke kracht komen en heling mag plaatsvinden. Veelal gebeurt dat nu spiritueel en energetisch, maar hoe zit het fysiek? Hoe goed kennen we ons bekken?

Gedurende ons leven slaan we veel spanning, negatieve ervaringen, frustratie en trauma op in dit gebied. Dit manifesteert zich vaak in een disconnectie tussen hoofd, hart en bekken, wat in fysieke klachten zichtbaar wordt, te gespannen of te losse bekkenbodem spieren met verschillende symptomen tot gevolg.​

Fascia release

De spieren en botten in ons bekken zijn omhuld met fascia, een vorm van bindweefsel die in ons hele lichaam voor bescherming van spieren en organen en doorbloeding en uitwisseling van zenuw informatie zorgt.


Door (emotionele) spanning  en eventuele blessures,  bevallings of (seksuele) trauma’s kan dit bindweefsel bekneld raken, waardoor klachten ontstaan.

Als IPT practitioner gebruik ik een specifieke techniek om dit bindweefsel weer los te maken en te verzachten, zogenoemde fascia release. Daarbij kan het zijn dat beelden en emoties vrij komen die met de blokkade te maken hebben. In de veilige en intieme setting van de sessie is hier alle ruimte voor en staat het doorvoelen van wat het lichaam verteld centraal. Ademhaling en bewuste aanraking helpen om in contact te blijven met het lijf, zodat deze los kan laten en verzachten; er kan weer doorstroming zijn.

Bij welke symptomen kan Integral Pelvic Therapy hulp bieden?

IPT kan hulp bieden bij de volgende symptomen:


 • PMS

 • Incontinentie

 • Pijn bij het vrijen

 • Traumatische bevallingen

 • Trauma rondom seksueel misbruik

 • Baarmoeder/blaas verzakkingen

 • Vaginisme

 • Chronische urineweg infecties

 • Chronische schimmel infecties

 • Laag libido

 • Fertiliteits problemen

 • Lage rugpijn.


Veel vrouwen kennen deze klachten wel en lopen er in stilte mee rond. De reguliere geneeskunde pakt het symptoom aan, maar vaak niet de achterliggende oorzaak.

De 5 lagen van Integral Pelvic Therapy

IPT werkt op 5 verschillende lagen


1. De Cognitieve laag: Voordat we beginnen met de behandelingen is er altijd een intake, waarna de cliënt de beslissing kan maken of een behandeling behulpzaam kan zijn voor haar, deze beslissing berust dan op goede informatie en volledige toestemming. Als de daadwerkelijke sessie plaatsvind is er ook een gesprek tussen behandelaar en cliënte, dit gaat over de dingen in haar leven die niet in balans zijn en over hoe de behandeling haar daarbij kan ondersteunen. Alle informatie die wordt gegeven is absoluut vertrouwelijk.


2. De Fysieke laag: Doormiddel van zachte externe en interne aanraking wordt het bindweefsel (fasciae) van he bekken onderzocht, in balans gebracht en evt. blokkades/verhardingen weer verzacht. Er wordt ook aandacht besteed aan triggerpoints. Spanningspatronen worden onderzocht en behandelt, zodat het bekken weer vanuit balans kan functioneren, dit resulteert in meer sensitiviteit i.p.v. een ‘numb’ of pijnlijk gevoel.


3. De Emotionele laag: Het komt vaak voor dat in het lichaam emoties liggen opgeslagen. IPT laat de emoties loskomen waardoor deze verwerkt en/of losgelaten kunnen worden.


4. De Energetische laag: Energie is voelbaar als een soort van elektrische lading in je lichaam. Als hier een blokkade is ontstaan , voelt dat als een ‘verstarring’ in het weefsel. Na een behandeling kan de energie weer vrij stromen in het gehele lichaam. Vrouwen kunnen het gevoel hebben van binnenuit te stralen.


5. De Spirituele laag: Soms heeft er in de familielijn een onverwerkte gebeurtenis plaatsgevonden die een impact kan hebben in je systeem. Door gebruik te maken van lichaamswerk gecombineerd met visualisatietechnieken kunnen deze gebeurtenissen een plek krijgen waardoor de balans hersteld wordt. Dit is merkbaar door een gevoel van meer energie en vitaliteit.

Voor wie is Integral Pelvic Therapy?

Vrouwen die: de wens hebben om de verbinding met hun lichaam te herstellen/verdiepen. IPT nodigt uit om met volledige aandacht, vertraging en aanwezigheid  het bekken te verkennen en balans te herstellen.

Wheel of consent

Alle handelingen en aanrakingen gebeuren met volledig consent,  (IPT werkt met 'wheel of consent') je wordt bij ieder stapje van de behandeling geïnformeerd wat er als volgende stap gaat gebeuren en uitgenodigd om te voelen of je dat wilt, vanuit je hoofd, hart en buik.


Dit alleen al is zo helend voor veel vrouwen. We zijn zo gewend om de autonomie over ons lichaam uit handen te geven, en over onze grenzen heen te gaan. Soms voelen we zelf niet eens meer waar deze liggen. De benadering van ons bekken is vaak seksueel of medisch. Daartussenin ligt weinig.

Wat ervaren vrouwen na Integral Pelvic Therapy?

Veel vrouwen ervaren al na 1 een sessie IPT een toestand van diepe ontspanning vanuit de basis. Een stromende verbondenheid. Zachtheid & kracht. Een gevoel van ruimte in het bekken. verbetering van symptomen, diep contact met hun lichaam, groter vermogen grenzen aan te voelen en aan te geven en meer seksueel plezier.

bottom of page